Joni Räikkönen

Jääkiekkoa Nizzassa osa 7

  • Sisälletulo
    Sisälletulo
  • Oman joukkueen kättelyt
    Oman joukkueen kättelyt
  • Tässä kohtaa savupilvi oli hälvennyt jo niin paljon, että ollaan päästy jo aloittamaan peli
    Tässä kohtaa savupilvi oli hälvennyt jo niin paljon, että ollaan päästy jo aloittamaan peli

Jääkiekkoa Nizzassa osa 7

 

Tässä taas hieman kuulumisia täältä Nizzasta. Kevätaurinko lämmittää täällä jo melkoisen mukavasti, parhaimpina päivinä päästään n. +20 asteeseen saakka. Mukavuusalue on kylläkin melkoisen tarkkaan rajattu yliopistomme porttien ulkopuolelle, sillä sisällä siellä akvaariossa istuessa auringon porottaessa niskaan ja seuratessa tiuhaan tahtiin vaihtuvia englannin ja ranskankielisiä luentokalvoja, meinaa ainakin allekirjoittaneelle puskea jossain määrin tuskainen ja kiusallinen soija pintaan.

Sana ”vieraspelimatka” on täällä käsite, jonka alakategoriaan kuuluvat mm. sanat sekaannus, laskuvirheet ja epätietoisuus. Hauskaa tässä on se, ettei yksikään matka ole varmasti puuduttavan samanlainen kuin toinen eikä peliä pääse pyörittelemään mielessään liian aikaisin, mutta siihen se hauskuus useinmiten sitten jääkin. Kuljemme lyhyimmät (n.400-500km) matkat sponsorifirmamme tila-autoilla, jotka ovat kirjaimellisesti korvia myöten täynnä tavaraa. Kun normaaliin yhdeksänpaikkaiseen tila-Wolkkariin änkee seitsemän pelaajaa + kaikkien varusteet, huoltolaukut, mailat ym. tarvittavat välineet niin arvaatte varmaan, että tilaa on todellakin melkoisen vähän. Tästä meidän vilkas puuhamies-managerimme ei ole kuitenkaan koskaan moksiskaan, vaan hän huokaa ja hymähtää helpottuneesti kun kuulee takaluukun oven lukon kolahtavan 15min runnomisen jälkeen kiinni. Oikeastaan olen nähnyt hänet ainoastaan kerran hermostuneena. Tämä tapahtui tullessamme takaisin Marseillen lentokentältä. Logistiikkavirtuoosiltamme oli päässyt unohtumaan sellainen pienimuotoinen seikka, että takaisin Marseillesta Nizzaan ajettaessa kyydissä on kaksi pelaajaa enemmän kuin tullessa, sillä he olivat tulleet eri reittiä silloiseen vieraspeliimme. Jotenkin ihmeen kaupalla, todennäköisesti taas ranskalaisten A-junioreidemme kustannuksella, autoihin raivattiin vielä tilaa kahdelle henkilölle ja kaksille jääkiekkovarusteille.

Pidemmät (700-1000km) matkat kuljemme isolla bussilla, jossa on sängyt. Ajamme yötä vasten niin, että olemme jo aamulla vieraspelipaikkakunnalla, mikä on paikalliset neronleimaukset huomioon ottaen yllättävän hyvin suunniteltua. Pienenä miinuspuolena bussissa ja 7-12 tunnin matkoissa on kuitenkin se, ettei bussissa ole vessaa. Bussi pysähtyy aina 2-3 tunnin välein taukopaikoille tai pientareelle, joten matkustaminen vaatii aina pientä ennakointikykyä. Elokuvat bussissa ovat tottakai viimeisen päälle Hollywood meininkiä, mutta fiiliksen pilaa melkoisesti ranskankielinen dubbaus. Voitte kuvitella Rocky- tai Die Hard elokuviin Sylvester Stallonen ja Bruce Williksen puhumaan ranskaksi, täysin eri äänellä. Ei, ei se vain toimi..

Kotipeleissä kaava poikkeaa myös hieman suomalaisesta vastaavasta. Ranskalaiseen tapaan otteluissa tervehditään kaikkia tapahtumaan osallistujia. Sisälletulomme alkaa pimeästä hallista, jossa tunnelmaa tehostaa ensin kotkan kiljunta. Valoshown ja savukoneen jälkeen juoksemme jäälle fanikatsomon edestä fanien heiluttaessa meille mitäs muitakaan kuin tähtisädetikkuja. Kaukalon oman päädyn kiertämisen sijaan luistelemme suoraan keskiympyrään tervehtimään yleisöä. Sen jälkeen siirrymme omalle siniviivalle riviin, vastustajan odottaessa meitä heidän omalla siniviivallaan. Tämän jälkeen joukkueet tervehtivät toisiaan, jonka jälkeen molemmat joukkueet kerääntyvät omien maaliensa eteen. Tämän jälkeen on perinteinen kapteenin viimeheken tsemppaus ja huuto, jonka jälkeen asetutaan kahteen vastakkaiseen jonoon ja kätellään jäällä jokainen oman joukkueen pelaaja. Savukonetta käskyttää blogeistamme varmasti jo tutuksi tullut kaveri, ystävämme Manageri. Kehitystä on tapahtunut paljon, sillä nykyisin savua lasketaan halliin melko siedettävä määrä. Ensimmäistä kertaa kun kaveri käytti savukonetta, hän laski halliin niin paljon savua, että silmiä kirveli ja pelin alkamista jouduttiin odottamaan yli 10 minuuttia, jotta savupilvi hälvenisi. Yleisöllä oli tällä aikaa varmasti hyvää aikaa tutkia jokaiselle jaettavaa ottelun käsiohjelmaa, jonka ensimmäisellä sivulla on kerrottu pelin seuraamisen helpottamiseksi jääkiekon säännöt.

Voitetun pelin jälkeen koko joukkue kerääntyy yhteen isoon piiriin laulamaan voittolaulua ja hyppimään tahdissa, ranskalaisen kapteenimme toimiessa kapellimestarina. Sen jälkeen valmentaja ja seuran presidentti käyvät kättelemässä joukkueen, jonka jälkeen koppiin tuodaan Finhockeyn ruokaympyrän ulkopuolelle jostain syystä jätetyt oluet ja viinit. Loppulämmöistä ei myöskään ole tietoakaan, eikä kyseinen järjestely näytä sen kummemmin ketään haittaavankaan. Enemmän pelin jälkeisistä tapahtumista ja yleisestikin paikallisesta fanikulttuurista saatte lukea myöhemmin lisää Moniseur Saaren näpyttelemänä. Joonas aloitti bloginsa näpyttämisen jo ennen vuodenvaihdetta, mikä kertoo ehkä kaiken oleellisen IT neromme kymmensormijärjestelmästä.

Tämä viikkomme alkoi Nizzan urheilugaalalla, johon oli kutsuttu kaikki alueen yksilö- ja joukkueurheilijat. Jo etukäteen saattoi arvata, että jääkiekkojoukkueemme ei välttämättä tule paistattelemaan kirkkaimmissa parrasvaloissa kyseisessä tilaisuudessa. Tämä Rivieran alue kun ei ole varsinaisesti mikään kiekkoilun mekka. Viimeistään paikallisen messuhallin ovella tajusimme, että tulisimme olemaan aivan statistin roolissa tulevassa tilaisuudessa. Oven yläpuolella ja seinissä oli nimittäin isot lakanat, joissa luki ”Road to London 2012”. Tilaisuudessa nimettiin mm. Ranskan Olympiaedustajat Nizzan alueelta, pormestari jakoi kaupungin puolesta palkintoja kansainvälisesti menestyneille urheilijoille ynnä muuta muodollista.

Noh, ennakkotietojen mukaan 1,5h kestävä tilaisuus olisi onneksi nopeasti istuttu alta pois. Yllättäen hevosmiesten tietotoimisto ei ollut taaskaan täysin tietoinen tulevasta. Aluksi pelkästään DJ soitti reilun tunnin ajan musiikkia täysin valaistussa salissa ja yritti herätellä läsnäolijoita. Innokkuuden puutteesta kaveria ei ainakaan voinut syyttää, mutta pieni myötähäpeä hiipi puseroon katsellessa sitä touhua ja pään luonnotonta edes-takaisin nykimistä ilman sen suurempia yleisön reaktioita. Tilaisuus kesti kaikenkaikkiaan neljä ja puoli tuntia. Tämän aikana palkittiin muitakin kansallisella tasolla menestyneitä nizzalaisia urheilijoita sekä joukkueita, mukaanlukien laskuvarjohyppäämisen ranskanmestari sekä petankin junioreiden ranskan mestarit. Meidänkin joukkueemmekin noteerattiin, nimittäin vajaan 10 sekunnin videopätkällä erään koosteen lopussa.

Kolmen tunnin jälkeen aika alko tuntua jo melkoisen pitkältä, sillä ranskankieliset esittelyt ja hehkutukset eivät ihan uponneet vielä meikäläiselle tällä viiden luennon osaamisella. Lukiossa ylioppilastodistus kourassa kuunnellessani rehtorimme kiitospuhetta, joka käsitti kaiken sen hetkisestä taloustilanteesta kauniisti kukkiviin kevätkasveihin luulin, ettei tämän pitkäveteisempää värssyä tarvitse enää koskaa kuunnella. Sitten lavalle asteli vielä kerran Nizzan pormestari, joka veti vielä lähes yhteen hengenvetoon kevyen puolitoistatuntisen kiitospuheen. Kaikkien meidän neljän suomalaisen ilmeet muistuttivat melko lailla tonnin seteliä siinä vaiheessa. Sääliksi kävi viittomakielen tulkkia. Kyseessä ei varmastikaan ollut mikään kevyt iltapuhde hänelle.

Runkosarjaa on kolme peliä jäljellä, ja johdamme sarjaa 3 pisteen erolla. Playoffit alkavat kolmen viikon kuluttua, jolloin taistellaan mestaruudesta ja suorasta liiganoususta, joten panosta loppukaudeksi kyllä riittää.

Aikaisempi tuotanto:

http://juharantasila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/88670-jaakiekkoa-nizzassa

http://joonassaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89471-jaakiekkoa-nizzassa

http://karrikoivu.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/89697-jaakiekkoa-nizzassa-osa-2

http://joniraikkonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/89860-jaakiekkoa-nizzassa-osa-3

http://joniraikkonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/91716-jaakiekkoa-nizzassa-osa-4

http://joonassaari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/92358-jaakiekkoa-nizzassa-ensimmainen-vieraspeli-osa-5

http://joniraikkonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/94367-j%C3%A4%C3%A4kiekkoa-nizzassa-osa-6

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.