Joni Räikkönen

Jääkiekkoa Nizzassa, kausi 2013-2014 Osa 1

  • Gapissa Nizzan suomalaisten saldo: 2 maalia, 2 syöttöä, 2 jäähyä ja 2 tikkiä naamaan. Hyvä startti kaudelle siis!
    Gapissa Nizzan suomalaisten saldo: 2 maalia, 2 syöttöä, 2 jäähyä ja 2 tikkiä naamaan. Hyvä startti kaudelle siis!
  • Adidakset olivat minua paremmassa terässä, vaikka niillä taitaa olla rapiat 20 vuotta minua enemmän ikää
    Adidakset olivat minua paremmassa terässä, vaikka niillä taitaa olla rapiat 20 vuotta minua enemmän ikää

Välimeren rannalle on taas rantautunut toisilleen entuudestaan enemmän tai vähemmän tuntematon 25 –henkinen porukka eri puolilta Eurooppaa; Ranskasta, Tsekeistä, Slovakiasta ja Suomesta. Osa porukasta on syntynyt Nizzassa, osa kotiutunut tänne jo aiemmin muualta ja osa taas miettii ensimmäistä kertaa elämässään, ihastellessaan rantapromenadin palmuja ja turkoosia välimerta, että on niitä varmaan olemassa hullumpiakin paikkoja.

Yhteistä kaikilla näillä kavereilla on kuitenkin se, ettei heidän laukuistaan löydy leipää ja piimää vaan, vaan arviolta n. kolmasosa kaikista kaupungin jääkiekkovarusteista ja se, että maanantai-aamuun mennessä pitäisi löytää kaupungista jäähalli sekä itsensä sen pukuhuoneesta istumasta.

Ei kuitenkaan vielä jääkiekkovarusteet päällä, vaan shortsit, lenkkarit ja t-paita. On elokuun puoliväli, ja kaupungista ei löydy jäätä muualta kuin turistien laseista. Harjoittelimme ensimmäiset kaksi viikkoa punttisalilla, spinningsalilla ja yleisurheilukentällä kaksi kertaa päivässä. Suurin osa muista joukkueista on aloittanut jääharjoitukset jo vähintään viikkoa meidän joukkueemme ensitapaamista aiemmin. Eikös vanha viisaus kuitenkin mene niin, että se joka alussa hosuu, lopussa väsyy! Katsotaan pitääkö se paikkansa.

Kahden viikon kuluttua ensitapaamisesta mekin pääsimme jäälle. Joukkueellemme oli järjestetty 3 päivän leiri Orcieresissa, joka on upea alppikylä n. 250 km Nizzasta pohjoiseen, noin 1,5km korkeudessa merenpinnasta. Hotellimme sijaitsi tyynen rauhallisessa alppilaaksossa, jonka molemmilla puolilla kohosivat upeat vuoret lähes 4km korkeuteen. Viimeisenä iltana illastaessamme hotellin terassilla rauha kuitenkin rikkoontui, kun paikallinen lujaa soittava AC/DC:n coverbändi otti hotellin terassin haltuunsa. Tekisi mieli sanoa, että soittivat sukkahousuheviä, mutta kun kitaristi hyppäsi pöydällemme kiltissä huudattamaan joukkuettamme, voin kertoa ettei sukkahousuista ollut tietoakaan. Ääntä joukkueestamme ainakin lähti ihan riittävästi, ehkä kuitenkin sattuneesta syystä vähän nuotin ja kertosäkeen vierestä…

Leiri huipentui kolmen jääharjoituksen jälkeen otteluun pääsarjassa pelaavaa hieman loukkaantumisista kärsinyttä Gapia vastaan, jolla oli ollut jo useampia harjoituspelejä alla. Gapissa on muuten suomalainen valmentaja ja muutama suomalainen pelaajakin. Ottelu päättyi varsinaisen peliajan jälkeen jalkapallonumeroin 6-6, noustuamme tasoihin ottelun viimeisillä minuuteilla kolmen maalin takaa. Varsinaisen peliajan jälkeen Gap oli kuitenkin meitä parempi rangaistuslaukauskilpailussa. Vaikka pelityylimme oli tietysti vielä sekaisin kun Jokisen eväät, mielestäni oli hienoa nähdä joukkueemme ensi kertaa pelissä ja nähdä kavereita muuallakin kuin juoksuradalla tai punttisalilla. Ensivaikutelma oli positiivinen ja joukkuehenki aiempiin vuosiin verrattuna erinomainen. Vielä kun saadaan kaksi nuorta Kanadan junnuliigoja tahkonnutta hyökkääjää mukaan remmiin niin uskon, että meillä on aika hyvä joukkue jalkeilla tulevaksi kaudeksi.

Myös fanit näyttäisivät odottavan melkoisesti tulevaa kautta. Vierasotteluumme Gapiin oli saapunut runsas joukko fanejamme fanipaidat päällä laulamaan niin, ettei hallissa kuulunut muita kuin Nizzan huutoja pelin aikana. Harjoiteltuamme Nizzassa ensimmäisen kerran jäällä, hallin baari oli avattu ja fanit olivat saapuneet jo tuntia ennen jään alkua odottamassa tuloamme jäälle.

Minä ja Karri hoidamme edelleen opintojamme tämän ruljanssin ohessa. Karrilla on viimeinen vuosi edessä Ipag Business Schoolissa ja itselläni Haaga-Heliassa, joka tarjosi minulle loistavan ja toimivan mahdollisuuden, ja samalla myös haasteen, suorittaa pääaineopintoni täältä Nizzasta käsin etänä. Omien opintojeni lisäksi opiskelen ranskaa Ipagissa. Tavoitteena on, että vietämme valmistujaisjuhlia täällä Nizzassa ensi keväänä ja kutsukortit osataan kirjoittaa sekä suomen että ranskan kielellä. Pakko taas sanoa, että enpä olisi pari vuotta sitten uskonut sanovani noin. Näillä mennään nyt kuitenkin mitä on, motivaatio on ainakin kohdillaan!

Ipagiin on taas saapunut reilu 100-päinen joukko vaihto-opiskelijoita jokaiselta mantereelta, muistaakseni yli 30 eri maasta. Kv-koulutusohjelman johtaja tietysti taas tapansa mukaan hehkutti kaikkien opiskelijoiden edessä lukuvuoden avauksessa, että koulussa on myös kaksi urheilijaa ja kutsui kaikki katsomaan ensi lauantaina ensimmäistä kotiotteluamme Mont Blancia vastaan. Vaikka varmaan yli puolet tänne saapuneista vaihto-oppilaista ei ole koskaan kuullutkaan jääkiekosta, aika moni innostuu käymään kaikissa kotiotteluissamme lukuvuoden aikana. Myös opettajista monet käyvät säännöllisesti peleissä kannustamassa ja monet maanantai-aamun luennot alkavatkin aina tilannekatsauksella edellisen viikonlopun ottelusta.

Itse kuitenkin haluaisin nostaa tähän koulun urheilija-kategoriaan vielä erään rimaa hipoen kriteerit täyttävän kaverin, nimittäin tsekkiläisen jalkapallolegenda Jan Kollerin, joka ainakin vielä viime vuonna kävi tavaamassa ranskaa koulussamme.

Ranskan kielen oppimisen myötä pukuhuoneessa on avautunut minulle kokonaan uusi maailma, kun ensimmäisen kerran kahteen vuoteen ymmärrän mitä siellä kopissa puhutaan. Ja jos joskus sattuu jäämään joku sana epäselväksi, kotona kävelevä ranskan sanakirja Karri onneksi tulkkailee sen minulle.

Tällaisilla fiiliksillä lähdetään ensi lauantaina alkavaan kiekko- ja opiskelukauteen.

Lukijoille ja tukijoille iso kiitos, että teette tämän meille taas mahdolliseksi!

À bientôt!

-Joni

 

Kauden aikaisempia blogeja:

Juha Rantasila, jääkiekkokausi alkaa myös Nizzassa http://juharantasila.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/148913-jaakiekkokau...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija